1.8.2012. – Izložba Zorana Guše

Zoran Guša rođen je 1946. godine u Splitu gdje stalno živi. Slikarstvom se ozbiljnije bavi od 1974. godine kada postaje član likovne udruge pri Centru za kulturu – Split. Godine 2003. primljen je u članstvo HDNU galerija “Mirko Virius” Zagreb.
Motive, odnosno teme svojih radova uzima iz primorsko-dalmatinskog podneblja isvakodnevnog života njegovih ljudi pri čemu se služi tehnikom ulja na platnu i lesonitu.
Do sada je imao 5 samostalnih izložbi: u Starom Gradu na Hvaru, Supetru na Braču, Splitu, Solinu i Biogradu kao i niz skupnih diljem Hrvatske.
Na likovnom natječaju “Premio Basilio Cascella” – Pescara bio je među izabranim slikarima iz Hrvatske.
Sudjelovao je na dvije međunarodne kolonije Rab 2008. i Knin 2009.

– Svoje slikarstvo svrstavam u onu likovnu umjetnost koju nazivamo naiva ili, bolje rečeno, izvorna likovna umjetnost – i to u onu nenamjernu. Razlika između namjerne i nenamjerne naive proizlazi iz slijedećeg: namjerni ili svjesni naivci sa formalnom obukom nastoje izaći iz civiliziranog – racionalnog životnog kruga svjesno birajući i prikljanjajući se naivnom stilu, dok se nenamjerni naivci sa malog tehničkog znanja sasvim spontano naivno izražavaju.
Nadalje, moje slikarstvo ne pripada nijednoj tzv. naivnoj školi kao što je npr. podravska ili zagorska. Osim toga nemam uzora u nekom slikaru, iako zaista cijenim i volim mnoge slikare, a posebno naivne slikare starije generacije.
Ja, jednostavno, slobodno pratim svoj instikt radeći ono što volim  –
o sebi kaže slikar Zoran Guša.