Anna Semkina

asemkinaAnna Semkina, rođena je  u Ust-Kamenogorsku, u Kazahstanu (tadašnjem SSSR). U sedmoj godini života počela je učiti klavir u Centralnoj muzičkoj školi u Taškentu (Uzbekistan), u klasi prof. Natalije Vasinkine. Od 1996. do 2002. godine pohađala je Centralnu muzičku školu u Moskvi (u klasi prof. Valerija Piasetskog i prof. Natalije Troull), a 2002. godinu upisuje Državni konzervatorij P. I. Čajkovskoga u Moskvi (u klasi prof. Natalije Troull). Sa odličnim ocjenama diplomirala je lipnja 2008. godine. Svoj prvi javni nastup nakon završetka školovanja imala je na XIX. omiškom ljetu u srpnju 2008. godine u Gradskom komornom teatru u Ilirsko sjemeništu Priko – Omiš.

 U studenome 2004. osvojila je III. nagradu na natjecanju Aleksandar Tansman u Lodzu (Poljska), a u svibnju 2005. bila je finalist pijanističkog natjecanja Hummel u Bratislavi (Slovačka Republika). Osobit uspjeh bilježi u prosincu 2006. godine kao finalist na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Marsali (Italija). Kao solistica nastupala je na koncertima u Rusiji, uključujući Veliku dvoranu, Malu dvoranu i dvoranu Rahmanjinova u Moskvi, a u Velikoj Britaniji nastupala je kao solistica i komorna glazbenica.

Anna Semkina zaposlena je kao nastavnica klavira u OGŠ Lovro pl. Matačić, Omiš, a kao korepetitorica na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu – Odsjek za glazbenu umjetnost. Istaknimo njenu uspješnu suradnju s mezzosopranisticom Terezijom Kusanović. Njihov zapažen nastup bio je u HGZ u Zagrebu, prosinca 2009. godine.

 Tijekom prosinca 2008. i siječnja 2009. Anna Semkina je u Moskvi studijski snimila CD na kojemu su do sada neizvedene kompozicije priznatog mladog ruskog skladatelja Dimitrija Žučenka iz Sankt Petersburga, na njegov izričiti zahtjev.

 U travnju 2011. nastupila je u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog s orkestrom Plovdivske Filharmonije (26 Muzički Biennale), gdje je izvela skladbu Rubena Radice “Extensio”.