Bijeli očnjak – Art kinoteka Kamena klupa

REDATELJ: Alexandre Espigares
ŽANR: Animacija, avantura
ULOGE: Zoran Gogić, Ivan Colarić, Janko Rakoš, Olga Pakalović, Dušan Gojić, Alen Šalinović, Janko Popović Volarić
TRAJANJE FILMA: 87 minuta | GODINA: 2018
ULAZ: 10 kn

Za djecu: 10+.
Za roditelje: Kako je film temeljen na klasiku Jacka Londona, roditelje bi lako mogao podsjetiti na djetinjstvo uz ovu knjigu. Također je zrelijeg sadržaja i nema prebrzi tempo poput većine ostalih animiranih filmova.

Animirani film Bijeli Očnjak temeljen je na književnom klasiku Jacka Londona. Djeci će s lakoćom iz perspektive znatiželjnog i hrabrog mješanca psa i vuka predočiti avanturistički duh divlje Amerike na snježnom sjeveru. Film je stilski neobičan i podsjeća na videoigru oslikanu vodenim bojama, pa je time i bliskiji djeci.

Za razliku od većine animiranih filmova, ovdje životinje ne pričaju i tempo je smiren, pa se puno moćnije prenosi poruka o utjecaju ljudskog ponašanja na životinje. Ljudsko nasilje je neizbježan dio knjige, pa tako i filma, no iako je radi dječje publike prikazano suzdržano, moglo bi biti previše zastrašujuće osjetljivijoj i mlađoj djeci.

Ovo nije disneyevski film koji prikazuje steriliziranu stvarnost, već surovost našeg svijeta u kojem ipak postoje ljudi sa srcem. Poput Bijelog Očnjaka i djeca se od malih nogu mogu naučiti kako se odnositi s poštovanjem prema drugima. Upravo zato postoje ovakve bezvremenske priče koje roditeljima pomažu u prenošenju životnih poruka.