Ilirsko sjemenište (1)

ilirsko-1Jednokatna zgrada, ranije ilirsko sjemenište utemeljeno od splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze 1750. god. Za odgoj klera u liturgiji na staroslavenskom jeziku. Nad ulazom na istočnom pročelju je ploča s natpisom koji spominje utemeljenje i konačno uređenje 1761. Zgrada je proširena u 19. st. Bila je sjedište poljičke općine. 2001. godine zgrada je dana na upravljanje Centru za kulturu grada Omiša. U Ilirskom sjemeništu održavaju se koncerti omiškog ljeta.

Prije nekih par stotina godina grad Omiš je zauzimao veoma malo područje. Bio je omeđen tek morem, rijekom i planinom. Čovjek bi ga laganim hodom obišao za nekoliko minuta. No međutim, veličina njegovog korpusa bila je obrnuto proporcionalna veličini njegova duha. U njega se slijevalo i iz njega nažalost razlijevalo silno znanje, neusporedivi talenti, razni virtuozi svog zanata. Dolazilo se u njega kopnom, stojećim i tekučim vodama, na magarcima, trabakulima i pješke, jer je mamio.
Idilom.
Svestranošću.
Visoko koncentriranom snagom i ljepotom.
Može li se zamisliti prikladnijeg mjesta za edukaciju mladih sjemeništaraca nego na periferiji tog raja, u mirisu soli, pod zaštitom stine i konteplativnošću rijeke.
Crkvica Sv. Petra već je dugo bila tu, u budućem dvorištu, a sad je dobila i susjedstvom i izgubila samoću, ali i dominaciju (urbanistički gledano).
Sjemenište i hospicij, vezani simbiozom i bojanom žbukom, protkani putanjama učitelj i učenih. Njihovi duhovi i sad znaju osvježiti obraz dok, kao stoljeća što nas dijele, tiho ali sigurno mimo nas prođu. Tom je mjestu, očigledno, suđeno da daje, sve što zna, mladima …..
A naše je stoljeće potvrdilo, unatoč svim prenamjenama i preživljavanjima u drugim metamorfozama, ipak je to mjesto dolo na svoje. Ali, mi smo mu dodali i još jednu dimenziju: širinu i dubinu Glazbe. Veliko je slovo iz poštovanja prema plemenitosti i uzvišenosti jedne umjetnosti.
Namjera je poštenog omiškog puka da svoje sadašnje talente, svoje slavuje, grdeline i razne druge raspjevane ptičice usmjeri prema svjetskim tokovima, obrazuje na najviši danas poznati nivo, a situacija je prepoznala ove prostore, i u njihovoj slavnoj prošlosti vidi izglede za svoju sjajnu budućnost. A ona je očigledno pred nama, sudeći po dosadašnjim uspjesima mladih omiških glazbenika.

Saznajte više o tehničkim detaljima preuređenja Ilirskog sjemeništva ovdje!