Klavirski recital

U četvrtak 13. ožujka u Ilirskom sjemeništu na Priku u Omišu docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu Vesna Podrug  održala je “Klavirski recital”. Publici se predstavila djelima Ludviga van Beethovena, Olje Prohaske, Franza Schuberta, Franza Liszta i Frederica Schopena vesna-podrugVesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu.Tamo je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je šest prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji.  Maturirala je 1986 god. Iste godine dobila je stipendiju «Ivo Pogorelić» koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo.

1986. započima studij na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode.
1988. snimala je za ORF, austrijsku televiziju.
1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost.
1992. Završava studij klavira naslovom Magistra umjetnosti.
1992.-1994. usavršavala je klavirsku komornu glazbu kod prof. Georga Eberta.
2000. završila je na istom Univerzitetu i pedagoški odjel za naslov profesora s odličnim uspjehom.

Već za vrijeme studija Vesna Podrug svira brojne recitale: Bösendorfer Saal – Beč, Seckau – Tjedni kulture, Radtstadt – Kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Egremont-Velika Britanija, Splitsko i Hvarsko ljeto te nastupa solistički s orkestrom HNK u Splitu pod ravnanjem Borisa Papandopula, Ivi Lipanovića svirajući Mendelssohnov Rondo, 2. koncert Beethovena i 1. koncert Chopina.
2000. – 2005. Vesna Podrug je osam puta izvela Beethovenov 5. koncert s Orkestrom bečke državne opere u Beču.

Vesna Podrug nastupala je s renomiranim umjetnicima – Davidom Grigorjanom, Vladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem u poznatim koncertnim dvoranama kao «Musikverein», «Konzerthaus» i «Staatsoper» u Beču, «Vatroslav Lisinski» i «Hrvatski Glazbeni Zavod» u Zagrebu, «Conservatorio Giuseppe Verdi» u Milanu.

Održala je brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj i Hrvatskoj.

Posebno su zapaženi njeni koncerti s belgijskim violistom Michaelom Kugelom te američkom sopranisticom Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama 2002., sa francuskim violistom Gerardom Causseom na festivalu u Hartbergu/Austrija 2006., s austrijskim flautistom Karl-Heinz Schützom na Falaut-festivalu u Milanu 2008., s poznatom kineskom sopranisticom Hui He na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama i Gudačkim kvartetom Tartini-Ljubljana na 56. Splitskom ljetu 2010.

1999. bečka diskografska kuća «Extraplatte» izdala je CD «Music for Viola» s Vladimirom Kossjanenkom, a 2002. CD «In Memoriam Shostakovich» s Michaelom Kugelom. Ovu CD ploču je iste godine «The Strad Magazine London» izabrao za Recital Disc – Strad Selection.

Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu (Wiener Volkshochschule) gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. – 1995., predavala je i na mnogobrojnim ljetnim seminarima: Gutenstein, Mauerbach –Austrija; Bordeaux – Francuska; Zadar, Hvar, Kaštela – Hrvatska.

1998.-2008. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor u Bečkoj državnoj operi, a 2002.-2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Od 2007. Vesna Podrug djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

koncert-vpodrug-2014