22.08.2012. – Koncert HKGD Podstrana

Potvrdu o utemeljenju društva 1907. godine nalazimo u registru u Državnom arhivu u Zadru. Prvi predsjednik društva bio je don Petar Car koji je ostao na toj dužnosti sve do kraja 1918. godine, koji je pokrenuo i ostvario ideju o utemlejenju glazbe. Don Petar, rođeni podstranjanin, je imao snažan socijalni osjećaj, te je uz svoje duhovno poslanje neumorno radio i na razvitku sela. Djelatnost Društva bila je određena pravilnikom koji je sastavio don Petar Car, a njegov prijedlog je jednoglasno prihvaćen na Osnivačkoj skupštini Društva. Budući da su pravila bila usuglašena s ondašnjim zakonima, nije bilo zapreke da ih podupre i tadašnja austrijska vlast.

Godine 1990. Glazba vraća svoje izvorno ime: Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana. Osnivanjem općine 1993 godine glazba dobiva veća financijska sredstva za svoj rad. Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće bezrezervno su podržali svaku inicijativu u svrhu razvoja glazbe, te su osigurana sredstva za obnovu instrumenata i nove ododre.
Godine 2007. u povodu blagdana Sv. Ante, zaštitnika Podstrane i danas Općine Podstrana, na svečanoj sjednici Općinskof vijeća općine Podstrana Hrvatskom katoličkom galezbenom društvu dodijeljena je plaketa Zlatni Grb Općine Podstrana u povodu 100. obljetnice utemljenja i kontinuiranog djelovanja od iznimnog značaja za općinu Podstrana.