Koncert – Izbor iz opera i opereta

9.8.2017. u 21:00 h pozivamo Vas na koncert Izbor iz opera i opereta. Nastupaju sopranistice HNK: Branka Pleština Stanić i Antonija Teskera uz pratnju pijanista Zorana Velića.
Koncert će se održati na platou iza Narodne knjižnice Omiš.

Branka Pleština Stanić (Split 1989.). Glazbeno obrazovanje započela je u Glazbenoj školi „Josip Hatze“ u razredu prof.Sanje Erceg-Vrekalo. Magistrirala je (2013.) i diplomirala (2012.) na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu u razredu prof.Martine Gojčete Silić.

Uspješno je nastupala u zemlji i inozemstvu( Švicarska,Austrija).Surađivala je s nekoliko renomiranih orkestara (orkestar opere HNK Split, Splitski gudački kvartet,simfonijski orkestar Muzičke akademije, mandolinski orkestar“Sanctus Domnio“)i dirigenata( Mladen Tarbuk,Zoran Novačić,Ivo Lipanović,Hari Zlodre,Marco Boemi,Tonći Ćićerić). Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku.

U dvorani Lisinski debitirala je u ulozi prvog dječaka u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“ 2009.godine,a 2011.godine ulogom Frasquite u operi „Carmen“ ,projekt nagrađen rektorovom nagradom.

2014.debitirala je pod krovom Splitske operne kuće ulogom Julije u operi „The little sweep“Benjamina Brittna(dirigent:Hari Zlodre; redatelj:Jelena Bosančić),a od 2015.u operi „Carmen“ulogom Frasquite(dirigent:Ivo Lipanović,Marco Boemi;redatelj:Dora Ruždjak Podolski),operi „Ernani“u ulozi Giovanne(dirigent:Ivo Lipanović;redatelj:Giancarlo del Monaco), i operi „Mala Floramye“ u ulozi Tonkice(dirigent:Hari Zlodre,redatelj:Goran Golovko)

Surađivala je s poznatim domaćim i inozemnim umjetnicima(Martina Gojčeta Silić,Dunja Vejzović,Gerhard Zeller,Martina Zadro,Ventseslav Anastasov,Marvin Keenze i dr.).

Od 2010.-2012.radila je kao vanjski suradnik HRT zbora u Zagrebu. Aktivna je članica udruge „Milka Trnina „u Zagrebu.

Trenutno je zaposlena u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Splitu.

 

Sopranistica Antonija Teskera rođena je u Splitu.

Srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Splitu u solo pjevačkoj klasi prof. Sanje Erceg-Vrekalo  u Glazbenoj školi „Josip Hatze“, a zatim na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (Odjel za glazbenu umjetnost) upisuje studij solo pjevanja u klasi prof. Cynthie Hansell-Bakić gdje magistrira 2014. godine.

Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih treba istaknuti I. državnu nagradu u IV. kategoriji, disciplini pjevanje, na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2009. godine u Dubrovniku.

Te iste godine je u HNK-u Split ostvarila solistički debi u izvedbi operne jednočinke Giacoma Puccinija Suor Angelica u ulozi Sestre Zelatrice te dalje nastavlja uspješno ostvarivati uloge: G. Rossini Seviljski brijač (Berta), G. Verdi Macbeth (Dama) , G. Verdi Nabucco(Anna), I.Tijardović Dioklecijan(Valerija), G. Verdi Traviata (Annina), A. Boito Mefistofele (Helena), G. Bizet Carmen  (Micaela), I. pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski (Jelena), G. Verdi Aida (Velika svećenica), G. Puccini Turandot (Liu), I. Tijardović Mala Floramye (Floramye). 

Kao koncertna pjevačica pjevala je solističke dionice u izvedbama Pergolesijeve Stabat Mater, Bachovog Magnificata, Schubertove Mise br. 2 u G-duru, Mozartovog Requiema  i Vesperae Solennes de Confessore K. 339, Fauréovog Requiema, Brucknerovog Te Deuma te Papandopulove Kantate Gospi od Zdravlja.

Od siječnja 2015. godine je solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

 

Zoran Velić (Split, 1985) diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Đ.Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. U Splitu je učio klavir u klasi prof. Kosovke Čudine (GŠ Josip Hatze) i već tada osvojio brojne nagrade : dvostruki je laureat natjecanja Daleki akordi (Split, 1996. i 1998), pobjednik državnih natjecanja solo pijanista (Sisak, 1997; Dubrovnik, 2003), a zajedno s Marinom Limićem pobijedio je i na natjecanju klavirskih dua (Vinkovci, 2001); pobjednik je u svojim kategorijama na međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (Zagreb, 2000. i 2002.) i apsolutni pobjednik na međunarodnom natjecanju Etide i skale (Zagreb, 2002), prvonagrađeni je na državnom natjecanju u Dubrovniku (2005), dobitnik je Yamaha nagrade na Akademiji u Zagrebu (2005). Od brojnih koncertnih nastupa ističu se koncerti u Zagrebu (diplomski koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, recital u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, recital u Matici Hrvatskoj…), Splitu (recitali i nastupi na velikoj sceni i foyeru HNK , Galerija Meštrović), Osijeku (na memorijalu Darko Lukić), Zadru (na Donatskim večerima), Rijeci i Samoboru (na festivalu Samoborska glazbena jesen)….U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK. U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A – duru kv 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste.

Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.

Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

Veselimo se Vašem dolasku !