Marta Proso

mprosoMarta Proso je rođena  26.11.1978. godine u Splitu, gdje je i stalno nastanjena. Završila je srednju glazbenu gimnaziju u Splitu, a nakon toga upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer glazbena umjetnost. Završetkom akademije stjeće zvanje akademski glazbenik-violončelist i profesor violončela.

Dalje se usavršavala u struci – pohađa međužupanijski stručni skup „Osposobljavanje pripravnika za  odgojno-obrazovni rad i polaganje stručnog ispita“; program u okviru projekta „Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju – ICT Edu (Modul 1); sudjelovala na stručnom skupu vijeća nastavnika violine i viole dalmacije u sklopu programa stručnog usavršavanja;majstorski tečajevi  „Strings only“ pod vodstvom prof. Valtera Dešpalja na Mljetu i u Trakošćanu; seminari na Hvaru pod vodstvom prof. D.Grigorijana.

Od veljače 2010. do prosinac 2011. profesor je violončela u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu; od 2005.do 2010. god. vanjski je suradnik orkestra HNK Split; od 2005.  Do 2010. god. sudjelovala kao član orkestra na ”Splitskim ljetima“; povremeno radi u Glazbenoj školi  Josipa Hatzea kao zamjena prof. Vladimira Lukasa; od 1992. Do 1997. god. nastupala s Gradskim  mandolinskim društvom  „Sanctus Domnio“ kao gost solist na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu; sudjelovala kao član orkestra na raznim Manifestacijama kao „Runjićeve večeri“, „Šibenski festival šansone“, „Filmski festival Trogir“.

Od nagrada potrebnoje istaknuti:

–        2003. god. na 41. državnom natjecanju komorne glazbe u Varaždinu u disciplini Glasovirski trio – I nagrada

–       1996. god. regionalno natjecanje violončelista – I nagrada

–       1996. god. državno natjecanje violončelista – V nagrada

–       1994. god. državno natjecanje violončelista – III nagrada

–       1992. god.  državno natjecanje violončelista – I nagrada