Nema me – Art kinoteka Kamena klupa

Žanr: Drama, Glazbeni, Biografski
Trajanje: 135 min.
Zemlja: SAD
Redatelj: Todd Haynes
Scenarist: Todd Haynes, Oren Moverman
Producent: Philip Elway, Andreas Grosch, Douglas Hansen, Wendy Japhet, Hengameh Panahi, Steven Soderbergh
Uloge: Cate Blanchett, Ben Whishaw, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, Marcus Carl Franklin
ULAZ: 10 kn

NAGRADE
Oscar 2008 – Nominacija za najbolju žensku sporednu ulogu Cate Blanchett
BAFTA 2008 – Nominacija za najbolju žensku sporednu ulogu Cate Blanchett
2007 Venecija – Nominacija za Zlatnog lava za najbolji film, osvojio posebnu nagradu žirija, a Cate Blanchett osvaja Volpi Cup kao najbolja glumica.
Zlatni globus 2008.- Najbolja sporedna glumica ( Blanchett)
Venecija film festival 2007.- CinemAvvenire’ Award, Specijalna nagrada žirija, Volpi cup za najbolju glumicu

Slavni američki pjevač, tekstopisac i glumac Bob Dylan ima šest lica po kojima ga njegovi obožavatelji prepoznaju i poistovjećuju: glumac, folk pjevač, trubadur, Rimbaud, Billy the Kid, Woody Guthrie. Svaki od njih na svoj način svjedoči o Dylanovoj bogatoj osobnosti, podjednako kao i dubina riječi njegovih pjesama. Skandali, luckasti odgovori prilikom intervjua, ženidba i rastava nakon zaljubljivanja u drugu osobu, koketiranja s drogom i alkoholom, te obožavanje američke tradicionalne glazbe i traženje uporišta u vjeri preokupacije su ovoga velikoga američkoga umjetnika i idola mladih.

Osobitost filma “Nema me” je u tome što on, usprkos činjenici da glavnoga junaka glumi čak šest različitih glumaca (među kojima i glumica Cate Blanchett), vrlo uvjerljivo svjedoči o izuzetnoj i kompleksnoj pojavi Boba Dylana (iako se tijekom filma njegovo ime spomene samo na najavnoj špici), što čini alegorijski pristup liku, vrlo rijedak i originalan. Film je dobro primila i publike i kritika, a, među ostalima, osvojio je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu (Cate Blanchett).

“Nema me” američkoga redatelja Todda Haynesa (Poison, Far From Heaven), neobičan je film, osebujna postmodernistička kombinacija glazbenog i biografskog filma, ostvarenog u poludokumentarnom i poluigranom stilu. Inače, redatelj je već snimio jedan film iste tematike, “Velvet Goldmine” prikazujući život druge slavne zvijezde iz svijeta glazbe, Davida Bowiea.