O nama!

logoCentar za kulturu Omiš od svog osnutka u potpunosti nastoji opravdati svoj naziv, razvija različite izvorne manifestacije i programe te organizira brojne nastupe gostujućih i domaćih izvođača. U prostoru, poznatijem kao „Ilirsko sjemenište“ koji je u vlasništvu grada Omiša a s kojim upravlja Centar, kao i na brojnim lokacijama na području Grada i okonih mjesta i naselja, održavaju se raznolike kulturne priredbe.
Sjedište Centra je na adresi Omiš – Punta 1, a trenutni opis djelatnosti i aktivnosti koje obavlja jest :

• Organizacija manifestacije “Omiško ljeto” koja traje kroz cijelo ljeto tekuće godine;
• Organizacija i djelovanje Gradske glazbe Omiš;
• Organiziranje i djelovanje Gradskog zbora;
• Organiziranje i djelovanje Gradskog gudačkog orkestra Omiške strune kao i malog orkestra Male strune;
• Suradnja sa Omiškim barkonim ansamblom;
• Suradnja sa gradskim teatrom „Mali princ“ i dječjim teatrom „Harlekin“;
• Suradnja sa većinom Udruga u kulturi na području grada Omiša, te podržavanje i suorganizacija manifestacija koje iste organiziraju tijekom tekuće godine;
• Suradnja sa Gradskom knjižnicom Omiš;
• Suradnja sa klapom „Omiš“ i “Puntari”;
• Suradnja sa Gradskim muzejom Omiš.

– „Omiško ljeto“ popularni „Summer festival“ manifestacija je različitih kulturnih događanja tijekom ljeta smještenih na prostore starog i novog dijela grada Omiša, njegove pjace i crkvice, dvoranu Ilirskog sjemeništa, klaustar Franjevačkog samostana, park Borići, plato ispred crkve sv. Petra Apostola na Priku, itd.. Uz iste prostore razni kulturni programi objedinjeni u vodiču kroz kulturno ljeto, održavaju se u okolnim naseljima i mjestima, Ivanjske večeri na Slimenu, tradicionalna smotra pučkih pjevača i crkvenih zborova u Tugarama, Dani Mile Gojsalić u Kostanjama, Proslava Sv. Arnira u Dubravi, Dani Ive Marjanovića u Gatima, proslava sv. Roka u Mimicama, Čažinski dani u Tugarama – Čažin dolac, Jokina brguja u Lokvi Rogoznici, itd.. Redovito su to koncerti raznih gostujućih glazbenika, polaznika omiške glazbene škole, zatim različite kazališne priredbe domaćih i gostujućih kazališnih družina, muzički recitali, likovne izložbe i radionice, promenadni koncerti gradskih glazba, te ostala kulturna događanja.

Gradska glazba, s kratkim prekidima, postoji već više od stoljeća. Inicijativom Centra za kulturu Omiš, stasanjem učenika osnovne glazbene škole, te nesebičnom aktivnošću starijih generacija, orkestar je odnedavno intenzivirao svoj rad koji već daje rezultate. Entuzijazmom mladih glazbenika amatera i njihovog voditelja, na dobrom su putu ka stvaranju respektabilnog glazbenog sastava. U radu iste je izraženo kadrovsko nastojanje da članovi pripadnici budu isključivo građani grada Omiša, te da se ne dovode „ispomoći“ kako bi mogli funkcionirati.

Koncertna sezona. Centar za kulturu tijekom cijele godine organizira koncerte koji su objedinjeni u koncertnoj sezoni. Koncerti obuhvaćaju većinu državnih blagdana, Božić, Uskrs, Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti, Valentinovo – Dan škole, Prijateljske koncerte u organizaciji sa drugim školama, pripremni koncerti za takmičenja učenika, interni koncerti, veliki koncert za Dan grada Omiša, …

Centar za kulturu nastoji surađivati i brinuti, te dati podršku svim udrugama i manifestacijama u kulturi na području grada Omiša. Njegova intencije ja da u dogledno vrijeme preuzme organizaciju i koordiniranje rada svih udrga u kulturi na području grada Omiša, budući se iste i jednim dijelom financiraju iz sredstava proračuna grada Omiša.

– Dvorana kao i cijeli objekat „Ilirskog sjemeništa“ u vlasništvu je grada Omiša, a poznata je kao lokacija Centra za kulturu Omiš u kojoj je moguće održavati priredbe različitih karaktera. Nedavno je dvorana dijelom uređena kako bi se u minimalnim higijenskim uvjetima mogle održavati razne manifestacije. To je i prostor kojeg je u planu rekonstruirati i preurediti u reprezentativno mjesto središnjeg djelovanja Centra za kulturu Omiš. Projekti rekonstrukcije su već pripremljeni, te se očekuje dislokacija i zbrinjavanje postojećih stanara kako bi se moglo krenuti sa financijskom realizacijom i radovima.