Omiški barokni ansambl

OBA-logoOMIŠKI BAROKNI ANSAMBL osnovan je 2007. godine započevši svoj rad u okvirima baroknog trija. Skupivši se s raznih strana svijeta, članice ansambla odlučile su udružiti i ispreplesti glazbena iskustva u jednostavan i savršen glazbeni izražaj baroka. Potaknute idejama baroknih skladatelja spremne su njegovati naročito hrvatsku baroknu glazbenu baštinu, prema potrebi povećavajući ili smanjujući glavni sastav trija. Već pri prvim koncertima oduševljena publika, prekrasni ambijentalni prostori, te neugasiva potreba za profinjenom i duhovnom glazbom baroka daju glazbenicama stvarni razlog postojanja.

Čembalistica Borna Barišić rođena je u Splitu. Osnovnu i srednjoškolsku izobrazbu stekla je u glazbenoj školi J. Hatze u Splitu kod prof G. Lentić. Godine 1997. upisala je studij orgulja na MA u Zagrebu kod izv. prof. Lj. Očić. Na trećoj godini upisuje studij čembala u klasi prof. V. Mažuran. 2001. diplomirala je orgulje i potom upisala magisterij iz orgulja kod izv. prof. M. Penzara. 2004. Magistrirala je orgulje i diplomirala čembalo. Od 2004.g. stalno je zaposlena kao profesor klavira u glazbenoj školi Lovro pl. Matačić u Omišu,a od 2012.g. prelazi u gl.šk. J. Hatze u Splitu kao profesor orgulja.

Usavršavala se na seminarima kod profesora: A. Klobučar, N. Imbrišak, M. Penzar, J. Tuma, S. Szatmary, L. Cummings, J.L.G. Urid i dr. Održala je niz samostalnih i komornih koncerata diljem zemlje i izvan nje. Od 2007. pomaže stvaranju Omiškog baroknog ansambla.

Violončelistica Hillary Karuza rođena je u Charlotte, Sjeverna Karolina, SAD. Violončelo počinje učiti sa četiri godine u klasi prof. Janis Nilsen, članice Charlotte Symphony Orchestra. Nakon završene srednje likovne škole i studija povijesti umjetnosti u Firenzi, upisuje studij violončela na University of North Carolina u klasi prof. Brenta Wissicka, gdje i diplomira 2002. godine. Iste godine je godine upisala i postdiplomski studij na Pennsylvania State University u klasi prof. Kim Cook gdje je i magistrirala 2004. godine. Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod nekih od najvećih violončelista današnjice (Yo-yo Ma, Lynn Harrel, Anner Bylsma, Aldo Parisot). 2004. godine upisuje doktorat na University of North Carolina u klasi prof. Brooksa Whitehousea ali nakon završene prve godine „zamrzava“ studij i seli se u Hrvatsku gdje je angažirana kao vanjski suradnik u orkestru HNK Split. Djelovala je kao stalni član Williamsport Symphony Orchestra i Pennsylvania Chamber Orchestra te kao zamjenik solo-violončelista u Altoona Symphony Orchestra. Od 2002. godine intenzivnije se bavi baroknom glazbom sudjelujući u radu Penn State Baroque Ensemble a od 2007. godine i Omiškog baroknog ansambla. Nastupala je kao solist uz Splitski komorni orkestar te na velikim međunarodnim festivalima u  Morgesu (Švicarska), Arezzu (Italija) i Salvadoru (Brazil). Radila je kao profesor violončela i kontrabasa u gl.šk. Lovro pl Matačić u Omišu, a od 2012.g. dobiva klasu violončela u gl. Šk. J. Hatze u Splitu.

oba-foto

Oboistica Ana Mandić rođena je u Zagrebu gdje s pet godina upisuje klavir, a potom i obou u glazbenoj školi P. Markovca u klasi prof. J. Čipića. Ubrzo se opredjeljuje samo za obou te nakon uspješnog studija diplomira 1995. godine na MA u Zagrebu u klasi prof . I. Olupa, nakon čega upisuje usavršavanje u Budimpešti na akademiji F.Liszt u klasi prof. E. Csanky, solistice Budimpeštanske opere. Nakon godine dana, 1996. upisuje poslijediplomski studij iz oboe i komorne glazbe na Pariškom konzervatoriju u klasi prof. D. Arrignona. Usavršavala se na majstorskim tečajevima vrijednih glazbenika ( B. Mihanović, R. Zollmann, M. Bourgue ) od 1997. opredjeljuje se prvenstveno za orkestralnog glazbenika, te surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom HNK Zagreb, Orkestrom HV i dr. Od 2002. godine stalna je prva oboistica HNK u Splitu i osniva prvu klasu oboa u glazbenoj školi Lovro pl. Matačić u Omišu. Uz zapažene pedagoške uspjehe (prva učenica je danas uspješna profesorica oboe), konstantno njeguje komornu glazbu (Zagrebački barokni trio IDA, Puhački kvintet ). Dobitnica je mnogih nagrada bilo kao solistica, bilo kao član ansabla u zemlji i izvan nje. Od 2007. potiče stvaranje Omiškog baroknog ansambla.

 

Ansambl je 9. travnja 2012. godine u Župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u Omišu održao Uskršnji koncert.