Sedma smotra puhačkih orkestara

U Omišu je 2. svibnja 2015. godine održan 7. susret puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije u odličnoj organizaciji Zajednice puhačkih orkestara Splitsko¬dalmatinske županije na čelu s predsjednikom prof. Tonćem Ćićerićem.
Na smotri je nastupilo 7 orkestara, i to: Gradska glazba ImotskiHGD Zrinski Kaštel StariGradska glazba SinjKGD Mosor Klis KosaGradska glazba SolinGradska glazba TriljGlazbena udruga Brassćuta Pučišća i Gradska glazba Omiš. Tri orkestra C kategorije (Omiš, Klis Kosa i Sinj) natjecala su se za završnu smotru u Novom Vinodolskom, a ostali su nastupili izvan konkurencije. Mislim da možemo biti zadovoljni kvalitetom izvedbi, a naročito očitim napretkom nekih orkestara (tu bih u prvom redu istakao orkestar iz Sinja) dok su neki potvrdili visoku razinu koju su dosegli u prethodnom periodu.
Dobra je praksa da se ovakvi susreti svake godine održavaju u drugoj sredini zbog popularizacije ovakvog muziciranja i poticanja lokalnih institucija na veću podršku ovoj kulturnoj djelatnosti.

U zaključku Izvješća selektora stoji slijedeće:

S obzirom na sve izneseno Hrvatskom saboru kulture preporučujem Gradsku glazbu Sinj sa dirigentom prof. Grgom Grubišićem u C-kategiriji za naredni Susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom. Uz odličnu organizaciju Susreta moram iznijeti jedinu primjedbu, a to je akustički neuvjetna dvorana Hotela „Plaža” u kojoj su se Susret održavao. No to su, nažalost, problemi koji nadilaze mogućnosti lokalnih sredina u kojima se ovakvi Susreti održavaju.

U Splitu, 05. svibnja 2015.
mr. Ivan Borčić doc, v.r.

Cjelovito Izvješće selektora možete preuzeti klikom ovdje (pdf).

 

Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija i grad Omiš

Sponzori: Studenac d.o.o Omiš i Turistička zajednica Omiš

Posebnu zahvalu upućujemo OŠ Josip Pupačić Omiš, SŠ Jure Kaštelan Omiš, Udruzi izviđača Omiš i KPU Omiški gusari Omiš