Večer braniteljske poezije – 25. obljetnica Omiške bojne (3/114 br. HV)

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice Omiške bojne (3/114 br. HV) 26. 6. 2016. održali smo večer braniteljske poezije.

Na početku poetske večeri Marijan Grbavac i akademska glumica Ivana Giove Župa izveli su prozni uradak Jerolima Tomasovića “Pametni pivac”, a večer smo nastavili pjesmama naših branitelja koje su govorili Petar Buljević, Marijan Grbavac, Ivana Giove Župa/dramska umjetnica/ i Mate Tavrić.

“Rat je onima mio koji ga nikad iskusili nisu. Ali oni koji ga znaju, sa zebnjom u srcu dršću kad vide da se približava jer siromaštvo i bijedu on donosi i čini da ubogo dijete prosi.” Tako je govorio starogrčki pjesnik Pindar u 5. stoljeću prije nove ere. Ali čovjek je ponekad spreman za opće dobro, žrtvovati sva svoja dobra i osobne probitke i predati ih Domovini jer se je nad njom nadvila duga i teška, olovna noć.

1.MOJA MUZA (IVAN PAVIĆ MRGUD) 
2.POVRATAK (GROZDANA PRELAS) 
3.OBRANJENO (IVAN PAVIĆ MRGUD) 
4.ODLAZAK (IVO RAKULJIĆ)

Upravo to zajedništvo i briga za drugog čovjeka, dijete, svoga brata, svoju domovinu i duhovnost izraženu u krunici oko vrata, bili su brana protiv sile, nepravde i gvožđa tada treće vojne sile u Europi. Hrvatski domoljubi, slabo naoružani, razvili su zastavu slobode u svojim srcima i nisu je skrivali pred svijetom, niti pred neprijateljem. Bili su ponosni pronositelji svjetla naspram tame i razaranja koje su nam donijeli osvajači. A ove pjesme su zastave, zastave srca, koje vijore i svjedoče o vremenu koje je trebalo najspremnije, najhrabrije i najuspravnije ljude, „drite ko kolone“ kako bi rekao Ljubo Stipišić Delmata u pjesmi Dalmacijo povišću pritrujena.

5.ZAR OD SVEGA SAMO USPOMENA OSTA (SANJA TAFRA) 
6.MI SMO KRENULI (IVO RAKULJIĆ) 
7.OMIŠ (IVAN PAVIĆ MRGUD) 
8.TI SI DITE DOMOBRANA (IVAN PAVIĆ MRGUD) MOM SINU

Stoljećima su hrvatski naraštaji željeli slobodu i o njoj potajno sanjali. Ova generacija, nazvana hrvatskim braniteljima, bila je ta „sol zemlje“ kojoj je to uspjelo, premda se nemalo puta htjelo, da ta hraniteljska sol obljutavi ali sjeme koje padne na plodnu zemlju dati će plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. Kao što veli Evanđelje po Mateju stavak trinesti : „Tko ima uši neka čuje!“.

9. NAD KOSTIMA (SANJA TAFRA)

10.JESEN 91 (IVO RAKULJIĆ)

11.RIJEKA MOJA(SANJA TAFRA)

12.PISMO RATNIKA(IVO RAKULJIĆ)

 

Mnogi su naši prijatelji dali sve što su imali – svoje živote. Neka im je vječna hvala i slava. Stoje uz bok besmrtnih hrvatskih vitezova, kraljeva, plemstva i puka, zaslužnih hrvatskih muževa, Zrinskih i Frankopana koji su osobnom najvećom žrtvom stvorili i očuvali samostalnu i suverenu hrvatsku državu : „Navik on živi ki zgine pošteno !“

Poetsku večer završili smo pjesmom Grozdane Prelas napisanom u spomen na poginulog hrvatskog viteza Miljenka Zečića koju Vam donosimo u cijelost:
13. PRETVORILA SAM SE U VJETAR (GROZDANA PRELAS)

Pretvorila sam se u vjetar

I putovala Jedinom…

Srela sam pticu krvavih grudi

Krila joj klonula…

Kao da želi nešto reći…

Bila je iznemogla

Očiju sklopljenih od straha

Kljuna rasušenog od krikova…

Tonula je u dubinu

– u srce zemlje

Iza nje ostao ispucali sjaj

I nekoliko tragova krvi

Koje vjetar nježno raznese

Po teškim oblacima

Zastao vjetar na oblaku boli

Rasplakalo se nebo…

Svemir je tutnjio

Od bolnog jecaja i suza..

Jedinu prekri

Blaga crvena kiša…

Nitko nije primijetio

Da je sunce pokrilo oči

Pokidanim plahtama

I jedna mlada ptica

Da je uginula…

 

Grozdana Prelas