Skip to main content

Program 34. Omiškog kulturnog ljeta (19.7. – 31.8.2023.)

O nama

Omiško kulturno ljeto je godišnji kulturni događaj koji ima dugu tradiciju, a održava se već više od 30 godina Ovaj festival obuhvaća različite kulturne aktivnosti, uključujući kazališne predstave, dječje programe, koncerte klasične i popularne glazbe, film, slikarske i kiparske izložbe, plesne i druge umjetničke performanse te razne literarne manifestacije i pjesničke susrete. Program se objavljuje unaprijed na službenoj web stranici festivala i drugim relevantnim kanalima komunikacije.
Tijekom Omiškog kulturnog ljeta u mjesecu srpnju i kolovozu, posjetitelji imaju priliku uživati u bogatom kulturnom programu, upoznati se s nacionalnom recentnom kulturnom produkcijom i lokalnom tradicijom te istražiti prekrasne prirodne ljepote Omiša i okolice. Festival je privlačan ne samo turistima već i lokalnoj zajednici te je važan događaj u kulturnom životu Omiša i okolnih gradova.
Manifestacije i kulturna zbivanja u okviru Omiškog kulturno ljeta traju već čitavih četiri desetljeća. Mislim da grad Omiš potrebuje kvalitetu, a ne kvantitetu i to će biti temeljna odrednica u razmišljanju o Omiškom kulturnom ljetu. Događanja tijekom kulturnog ljeta podigli smo na zavidnu razinu od nekih 30-tak programa, ciljano podupirući razigranost svih lokacija do gradskih tvrđava te smo popularizirali i jako udaljenu tvrđavu Forticu izvedbama vlastitih kazališnih predstava svjedočeći o gradu Omišu kao izrazitoj kulturnoj sredini. Uspjeli smo također pokrenuti međunarodni festival komorne glazbe Ostinato i dovesti kremu svjetskih mladih komornih umjetnika i time smo otvorili novi sadržaj kojem po kvaliteti nema premca te samo taj sadržaj od Centra za kulturu zahtjeva znatne organizatorske sposobnosti koje prelaze početni entuzijazam.

Druga temeljna odrednica je ravnomjernost u ponudi kulturnih sadržaja, bilo da se radi o glazbenom, kazališnom, likovnom ili literarnim programima, što do sada nije bio slučaj. Treća odrednica se tiče prostornih preduvjeta i ulaganja u vlastitu kulturnu produkciju određenih sadržaja da bi se dodatno osnažilo i uložilo u kulturne djelatnosti i njihovu raznolikost. Četvrta temeljna odrednica nastoji prezentirati dodatni kulturni sadržaj za naše turiste (univerzalni jezici: glazba, slika) te smo preveli na par jezika jumbo plakate i otisnuli par tisuća brošura s pokaznim kartama i ušli u sve hotele, restorane, kafiće na području općine i imali konačno dodatni i vrlo kvalitetni kulturni sadržaj za naše posjetitelje. U ljetnom programu gostovali su eminentni umjetnici te najbolja kazališta i glumci: Arsen Dedić, Zijah Sokolović, Stefan Milenković, Zoran Predin, Enes Kišević, Darko Rundek, Ana Opačak, Mate Matišić, Matija Dedić, Lovro Marušić, Elvis Stanić i Exit teatar, Kerempuh kazalište, HNK Split, HNK Varaždin, Kerekesh teatar, Kamerni teatar, Ljubomir Kerekeš, Robert Kurbaša, Emir Hadžihafisbegović, Denise Jannah, Tamara Obrovac, Mate Tavrić, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Filip Juričić, Amar Bukvić, Zijah Sokolović, Terezija Kusanović, Arijana Čulina, Ibrica Jusić, Ksenija Prohaska, Ivana Giove Župa, Zrinka Cvitešić, Marijan Grbavac, Jelena Miholjević, Dražen Čuček, Branka Trlin, Ana Maras Harmander, Ecija Ojdanić, Boris Svrtan itd. Za djecu uvijek osmišljavamo plesni i kazališni kvalitetan program da bi osnažili razvoj i recepciju umjetničkog sadržaja od najranije dječje dobi. Vidljivo je i da iz godine u godinu jačamo vlastitu produkciju u Gradskom kazalištu Mali Princ Omiš, Gradskoj glazbi Omiš, ženskoj klapi Mirabela, Dječjem baletnom studiju Omiške pahuljice. I za kraj moram naglasiti da je najvažniji omiški most – most kulture!