Skip to main content

PORTRETI PAPE IVANA PAVLA II U HRVATSKOM SLIKARSTVU
Crkva Sv. Duha, Omiš
Otvaranje izložbe: 15. 05. 2023. u 20:00h

Skupnom izložbom Portreti pape Ivana Pavla II. u hrvatskom slikarstvu dozivamo u sjećanje susret s blagim likom pastira, potvrđujući se kao ilustracija ljubavi i poštovanja koje su ljudi izražavali svestranosti Wojtyline osobe.

Izložba će se održati povodom Dana Grada Omiša, 15. svibnja 2023. u Crkvi sv. Duha s početkom u 19.00h. Organizatori izložbe su: Centar za kulturu Omiš, Župa sv. Mihovila Arkanđela te Umjetnička fundacija hrvatska dijaspora. Veselimo se Vašem dolasku!

Iizložba je zahvalnost i priznanje Papi za sve što je učinio za hrvatski narod, čijoj smo blizini i ljubavi bili i domaćini i izbliza je osjetili, rekao je nadbiskup Prenđa. Sve što je činio i učinio, na što je poticao, o čemu je govorio i pisao, ostaje trajnom baštinom naše civilizacije koja se u porođajnim bolima grči ne bi li izrasla u sintagmu koju je upravo on lansirao – civilizaciju ljubavi. Duhovni poglavar milijuna, moralni autoritet u rascjepkanom i nemirnom svijetu, svjetski putnik, slavenska duša, duboki vjernik, pjesnik, filozof, vizionar, brižan pastir i običan ljudski patnik, zadubljen, uronjen, nasmijan, zagledan. Kojim riječima opisati papu Ivana Pavla II.? Upravo je prednost umjetnosti u tome što na sebi svojstven način može nastaviti govoriti tamo gdje ljudska riječ dalje ne može, jer je presiromašna u svom izričaju. Upravo zbog te karakteristike skupina hrvatskih likovnih umjetnika predstavit će nam svoje radove s vječnom inspiracijom lika i djela pape Ivana Pavla II. Radove će nam predstaviti 15 eminentnih hrvatskih umjetnika različitih estetika i likovnih tehnika: Mladen Veža, Fadil Vejzović, Renata Facan pl. Kušec, Vladimir Blažanović, Nedjeljko Tintor, Karlo Posavec, Vladimir Kuharić, Pavao Hudek, Ljerka Njerš, Pia Pađen, Kruno Bošnjak, Ratko Peraić, Terezija Lončarević, Zorica Turkalj, Kuzma Kovačić.
Papa Ivan Pavao II. bio je ne samo papa, nego osoba bliska svakom čovjeku. Milijuni su se uza nj fotografirali i s njim se rukovali. Svatko ga je doživljavao kao svoga i u susretu osjećao da misli baš na njega. Ovi portreti svjedoče o tome. U njima je želja da se naglasi univerzalnost njegove humanosti i čovječnosti. Ivan Pavao II. posvjedočio nam je Isusovu blizinu, ljubav i solidarnost prema svim ljudima: malenima, mladima, obiteljima, radnicima, bolesnima, udaljenima.