Skip to main content

ŽARKO BAUČIĆ „BOKUN MORA ZA UKRAJINU“

17.2.-16.3.2024., Galerija Az – Ilirsko sjemenište

Žarko Baučić rođen je 1951. u Splitu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Osnovnu školu završava u Omišu, a srednju u Splitu. Na FSB-u Zagrebu, diplomira iz područja unaprjeđenja poslovnih procesa, a na interdisciplinarnom međunarodnom postdiplomskom studiju magistrira iz područja razvoja karijera poslovodnih kadrova.

U Italiji specijalizira područje vođenja i upravljanja razvoja karijera. Navedeno obrazovanje predstavlja raritetnu kombinaciju kompetencija: razvoj poslovnih procesa i razvoj ljudi koji vode te procese što rezultira novom paradigmom osposobljavanja za tržište rada putem održive zapošljivosti (BAIN-BAučić INkubator).

Tijekom 25-godišnjeg trenerskog iskustva razvija 100-tinjak Cro poslovodnih timova. Tijekom 15-godišnjeg mentorskog pro bono iskustva potiče I razvija karijere preko 4000 studenata svih Cro sveučilišta. Na EU natjecanjima studenata u rješavanju poslovnih problema uspješno osposobljava Cro timove za 1. mjesto u Milanu; 2. mjesto u Londonu; 3. mjesto u Rimu.

 

U Žarkovim radovima osjetimo čežnju za djetinjstvom i rodnim krajem, koja je prožeta mirisom Dalmacije, morske soli i smolom borovine. Iz njegovih slika se čuje šum maestrala, igra valova i neumornost cvrčaka.

Morsku plavet i sjaj sunca povezao je sa nebeskim plavetnilom i zlatom žita. Boje Ukrajine postale su i njegove boje. Na sedamnaest slika, koliko je izloženo i donirano Ukrajinskoj zajednici Grada Zagreba, ispisana su imena gradova koji su pogođeni ratom u Ukrajini. Turobnost same teme, ljudskih žrtava i strahota kroz koje prolaze Žarko je utopio u svoju utopiju. Jarkim bojama koje dominiraju na slikama i morskim motivima koje repetativno, ponekad čak i nadrealno komponira (npr. ritmički prikaz brodova), unosi vedrinu, radost i mir. Rekao je kako mu je cilj da njegovi radovi daju optimizam i radost promatračima i smatram da je taj cilj itekako postignut.

Hvala Vam Žarko što ste unijeli vedrinu u naš prostor, a vas pozivam da dođete i uživate u izloženim djelima.

Zorica Muše, mag.art.